Deel park vierde fase Willem Alexanderhof in Julianadorp tijdelijk afgezet

DEN HELDER – De gemeente Den Helder heeft laten weten dat een gedeelte van het park is afgesloten in Julianadorp. Volgens de berichten op de site van de gemeente wordt aangegeven dat in Julianadorp het park tussen de ijsbaan en de 4e fase van Willem Alexanderhof, ter hoogte van Eikenhorst, Noordeinde en Drakensteyn, tijdelijk is afgezet. 

Niet betreden 
Tevens heeft de gemeente de melding afgegeven om het gebied niet te betreden, daar het blijkt dat er enkele stukjes hechtgebonden asbest zijn aangetroffen. Zolang het asbestmateriaal niet wordt bewerkt of beschadigd, zou het gezondheidsrisico laag zijn. De gemeente heeft deze gegevens ontvangen van de toezichthouder van de Omgevingsdienst. 

De gemeente heeft het gedeelte van het park afgezet met hekken en lint, waarbij gekozen is om uit voorzorg een groter gebied af te zetten. Groter dan daar waar de stukjes asbest zijn gevonden. Volgens Den Helder wordt eerst onderzoek gedaan naar de oorzaak van de afkomst van het asbest. Tevens of een groter gebied verontreinigd is dan waar het asbest is gevonden. Op het moment dat de gemeente Den Helder duidelijkheid heeft gekregen over de afkomst van het asbest, zal een gespecialiseerd bedrijf de opdracht krijgen om de verontreinigde plek(ken) te saneren. 

Meer informatie over asbest 
De gemeente Den Helder heeft op haar site aangegeven dat als men meer informatie over asbest wil weten, men de site van de GGD Leefomgeving kan nalezen.  Op de site staat onder meer te lezen dat asbest een natuurlijk mineraal is, bestaande uit kleine vezels. Asbest werd in de periode tussen 1940 en 1970 vaak gebruikt als bouwmateriaal. Dit bouwmateriaal was nogal populair daar het hittebestendig, sterk was en tevens isolerende eigenschappen had. Daarnaast was asbestmateriaal goedkoop, waardoor veel huiseigenaren asbest hebben gebruikt om het in de woning te gebruiken. 

De GGD geeft aan dat er geen reden voor paniek is als men vezels van asbest heeft ingeademd, daar de kans dat men ziek wordt van de inademing, heel erg klein is. Tevens wordt aangegeven dat men kanker kan krijgen van asbest als men veel en vaak (maanden tot jaren) asbest heeft ingeademd. Hierbij zou het dan gaan om longkanker, longvlieskanker of buikvlieskanker. Tevens zou het liggen aan de hoeveelheid vezels die men heeft ingeademd tijdens het leven. Daarnaast geeft de GGD aan dat in de buitenlucht ook asbest rondzweeft en dat houdt in dat iedereen elke dag een beetje asbest inademt. 

Ook de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) heeft een gedeelte op haar site ingeruimd over asbest. Hier is ook veel informatie te vinden. Hier kan men lezen dat asbest een verzamelnaam is voor 6 – in de natuur gevormde – mineralen met een vezelstructuur. Heel lang heeft men gedacht dat asbest alleen maar ‘goede’ eigenschappen had, maar vanaf 1994 kijkt men ook naar de negatieve eigenschappen. Vandaar dat sinds 1994 het gebruik van asbest is verboden. 

Voor die tijd werd asbest gebruikt bij de bouw van gebouwen en woningen, met of zonder een bindmiddel. Asbest werd daarvoor gecombineerd met andere producten zoals cement, karton, lijm of gips. Maar het bindmiddel was niet zo sterk als gedacht, waardoor het aangetast werd of helemaal verging. Daarnaast geeft OD NHN aan dat in Nederland 3 soorten van asbest zijn toegepast: wit (chrysotiel), blauw (crocidoliet) en bruin (amosiet). Meestal werd er 2 of 3 soorten asbest in een product gebruikt. 

(Bronnen: Gemeente Den Helder, GGD Leefomgeving, OD NHN) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 22.05.2024 

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag