De enige supermarkt in Borssele verbruikt al minder stroom

BORSSELE – De enige supermarkt van Borssele, Buurtgemak Jan Krijger, zal mogelijk aan het eind van het jaar kunnen zeggen dat hij zo’n 8.500 kilowattuur minder stroom heeft gebruikt. Maar gerust is hij er niet over, mogelijk zal het aan het eind van 2022 of in 2023 kunnen betekenen, dat de supermarkt moet sluiten. 

Sociale functie 
De supermarkt van Jan Krijger is méér dan een supermarkt. Men kan er de dagelijkse boodschappen halen, maar ook een pakketje van PostNL afhalen of afgeven en medicijnen ophalen. Dit laatste komt omdat de apotheek ook al uit het dorp is verdwenen. Maar daarnaast heeft de supermarkt ook een sociale functie. Veel klanten ‘op leeftijd’ komen elke dag of een paar keer in de week voor een praatje. Ze praten over de zaken die er spelen, het weer, de politiek en andere dorpse zaken. 
Op deze manier is Buurtgemak een onderdeel van het sociale netwerk. Het is ook een kwestie van op elkaar letten. Zo wordt er al snel gezegd, als men een bepaald persoon niet gezien heeft, of er wat aan de hand zou zijn. Het is een ontmoetingspunt, waarbij het personeel haar klanten kent en bij de kassa het gezicht van de klant wordt gekend. Men is geen nummer in de stroom die snel langs de kassa moet. 

Op deze manier wordt ook gezien of er wat aan de hand is. Mensen die zonder huisraad zaten, dit werd ontdekt in de supermarkt en dan zet het dorp zich in voor een bankstel en potten en pannen. 
Borssele heeft zo’n 1.400 inwoners, waarvan 300 in het buitengebied. En dan weet het personeel snel als een klant niet meer komt, de supermarkt weet wat service is. En dit gaat zelfs zo ver, dat men een dag later mag afrekenen als men de pinpas of geld is vergeten.
Natuurlijk is er 20 kilometer heen en terug een grotere supermarkt in Goes, maar Buurtgemak zorgt wel voor de dagelijkse boodschappen. 

Omvallen 
De eigenaar van de supermarkt weet niet zeker of zijn klanten beseffen, dat het best wel eens kan zijn, dat hij moet stoppen. Maar dat gebeurt bij meer ondernemers. En dan gaat het niet alleen over de energiekosten, maar ook over de verhoging van het minimumloon, over de verplichting om energiebesparende maatregelen uit te voeren, over verhoogde transportkosten. Daarnaast is het ook nog zo dat inkopen bij de groothandel duurder wordt. Daar komt nog bij dat eind 2023 geen tabak meer verkocht mag worden, waar nog wat winst op viel te halen.  

De ruiten van de supermarkt zijn zeker niet van dubbel glas en de isolatie van het oude pand zou beter kunnen. Hij zou ook graag zonnepanelen willen hebben, maar hoe moeten die betaald worden? 
Ondertussen is Jan Krijger begonnen met het energieverbruik terug te brengen, daar hij het bericht had gekregen dat hij over het eerste halfjaar 6.500 euro te weinig had betaald. Ondanks het feit dat hij per maand 1.000 euro voor elektriciteit betaalt.  
Zo gebruikt hij geen spotjes meer om iets uit te lichten, de koeling met blikjes gaat in de nacht uit en de ledlampen zijn om en om uitgeschakeld. En in deze tijd ging zijn maandbedrag voor elektra omhoog naar 4.400 euro per maand. 
Volgens hem is het beter om in loondienst te gaan werken, vaste tijden en een privé leven. Nu is hij elke ochtend om 06.00 uur op en de supermarkt gaat nooit voor 18.00 uur dicht. Een eerder opgelopen financiële strop is niet meer in te lopen. 

Naast eigenaar van een supermarkt is dat hij ook nog vrijwilliger is bij de brandweer. Dat is makkelijk als men zelfstandige is, maar in loondienst zal dat niet meevallen. Dus dat wordt ook nog een vrijwilliger voor de brandweer minder. 

(Bronnen: Facebook, PZC)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 23.09.2022

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag