Wijkcentrum Kiekmure gered door gemeenteraad

HARDERWIJK – Vrijdag 16 september stond er in de lokale media te lezen dat er mogelijke financiële problemen zouden zijn bij wijkcentrum De Kiekmure. Nog geen tien dagen later komt er in dezelfde media het bericht dat het wijkcentra uit de problemen is en dat de gemeenteraad van Harderwijk gevraagd wordt om achteraf haar goedkeuring te geven om het bedrag van 166.271, 30 euro te vergoeden. 

MFC Harderwijk 
In Harderwijk zijn een aantal wijkcentra – tegenwoordig Multifunctioneel Centrum (MFC) genoemd – zoals De Roef, De Kiekmure, De Bogen. Duidelijk is dat een wijkcentrum in de wijk staat en vlakbij een winkelcentrum. 
Vanaf 2018 werd een transformatie binnen de wijkcentra De Roef en De Kiekmure ingezet. Zo wordt het nieuwe wijkcentrum De Roef binnenkort geopend en wordt dan een centrum voor Positieve Gezondheid. Hans Alfons is betrokken geweest bij De Roef, maar werd ook gevraagd om onderzoek te doen naar de toekomst van De Kiekmure. Hiervoor is de stichting MFC Harderwijk opgezet, waarvan Hans Alfons voorzitter is. 

De site van De Kiekmure geeft op haar site aan dat De Roef (Stadsweiden) en De Kiekmure (Stadsdennen) verder gaan in de stichting MFC Harderwijk. Volgens het bericht maakt de fusie het voor de beide wijkcentra mogelijk om een bredere maatschappelijke functie te kunnen vervullen. De namen blijven bestaan, waarbij de letters MFC niet alleen zal staan voor multifunctioneel, maar duidelijk ook maatschappelijk functionele centra.   

De Kiekmure was in de problemen geraakt, aangezien het onderzoek gestart was en dat er een flink bedrag van 166.271, 30 euro voor betaald moest worden. De stichting heeft het bedrag reeds uitgegeven, echter met de voorwaarde – mocht de gemeenteraad niet akkoord gaan – dat het bedrag door de gemeente in mindering wordt gebracht op de subsidie voor 2023. 
Opvallend in het dossier is dat het college van burgemeester en wethouders de onderzoekskosten wil betrekken bij de mogelijke aankoop van het pand De Kiekmure door de gemeente. De stichting heeft het onderzoek laten uitvoeren in afstemming van de verantwoordelijke wethouders. 

Ontmoeten, welzijn en zorg 
De site van De Kiekmure meldt dat de 2 wijkcentra ontmoetingsplekken zijn voor de wijk. Hier kunnen de wijkbewoners terecht voor verschillende activiteiten. Maar het moet nog verder naar dé plek waar iedereen zich thuis voelt. Dat wil zeggen dat er meer samengewerkt gaat worden met organisaties op het gebied van welzijn, zorg en Positieve Gezondheid. 

In dat geval is wel op te merken dat juist een wijkcentrum niet wordt gebruikt om met name een uitgiftepunt voor de Voedselbank in te richten. Juist in deze twee wijken met deze twee wijkcentra is het van groot belang om het uitgiftepunt van de Voedselbank zo dicht mogelijk bij de mensen te hebben, die gebruik moeten maken van de Voedselbank. Het is jammer dat de Voedselbank op het industrieterrein ligt. Mensen die gebruik willen / moeten maken van de Voedselbank, hebben misschien problemen om naar het adres van de Voedselbank te moeten. Voorheen was er een uitgifte in De Kiekmure.
Als de stichting MFC Harderwijk van mening is dat de wijkcentra dé plaats zijn waar iedereen zich thuis voelt, dan is het misschien ‘handig’ om het gesprek aan te gaan met de Voedselbank om in de wijkcentra een uitgiftepunt te realiseren. In andere gemeenten gebeurt dit reeds. Een wijkcentrum ligt in de wijk en weet wat er speelt in de wijk. Een wijkcentrum heeft ook een sociale functie. Dan gaat het echt om ‘ontmoeten, welzijn en zorg’ voor de wijkbewoners. 

(Bronnen: De Kiekmure, Harderwijker Courant) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 29.09.2022  

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag