Gemeente Oegstgeest gaat ozb flink verhogen

OEGSTGEEST – De gemeente Oegstgeest heeft dure plannen gepresenteerd in de gemeenteraad. Dit houdt in dat de schuldenpositie van Oegstgeest toe zal gaan nemen. Echter de wethouders hebben vertrouwen in de ingediende plannen.

De gemeente Oegstgeest heeft nog geen 26.000 inwoners en een oppervlakte van nog geen 8 vierkante kilometer. Na de laatste verkiezingen is er een college van B&W gekomen met wethouders van drie partijen. Bij de verkiezingen hebben 7 partijen meegedaan: VVD, PrO/PvdA/GroenLinks, CDA, D66, Hart van oegstgeest, Lokaal Oegstgeest, Belang van Nederland. Uit de verkiezingen kwam naar voren dat D66 5 zetels zou krijgen, PrO ook 5 zetels en Hart voor Oegstgeest 4 zetels. Deze drie zetels hebben alle drie één wethouder geleverd. 

Begroting 
Bij het leveren van de conceptbegroting aan de gemeenteraad hebben de wethouders – volgens de lokale media – dure plannen gepresenteerd voor de gemeente. Maar ze zijn wel blij dat alles in de begroting kon worden geplaatst.
Maar om al die nodige investeringen te kunnen uitvoeren, zal de gemeente in de komende jaren flink wat meer moeten uit gaan geven. Dit is gemeld tijdens de vergadering van de Programmabegroting 2023 – 2026 ‘Aan de slag voor Oegstgeest’.  

Om veel uit te kunnen geven – tenslotte heeft de gemeente het geld niet op de plank liggen –  zal er ergens dekking vandaan gehaald moeten worden. De wethouders hebben besloten om de onroerendezaakbelasting (OZB) te laten stijgen met 15 procent. Daarnaast zal de gemeente Oegstgeest fors gaan lenen voor het wegwerken van achterstallig onderhoud voor onder meer bruggen en wegen. Daarnaast zal de toeristenbelasting ook verhoogd worden met zo’n 23 procent. 
Volgens het college zal er de komende periode fors worden geïnvesteerd om het noodzakelijk achterstallig onderhoud uit te voeren. Tevens om er voor te zorgen dat de gemeente uitdagingen als de wooncrisis, de energietransitie en de klimaatverandering het hoofd kan bieden.  

De voorstellen van de Programmabegroting en zeker de extra leningen zal de schuldquote van de gemeente Oegstgeest in de komende jaren van 88.2 procent (2023) stijgen naar 156 procent (2026). Volgens de gemeente moet de schuldquote boven dat percentage als risicovol worden gezien. Maar wethouder financiën heeft gemeld dat de leningen aanvaardbaar zijn: “ … Onze exploitatie is positief en het weerstandsvermogen, dat is het potje waarmee de gemeente tegenvallers kan opvangen, is hoog genoeg …
De VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) heeft hierover een document uitgegeven. Hierin staat een uitleg over netto schuldquote. “ … Het kengetal netto schuldquote, ook wel bekend als de netto schuld als aandeel van de inkomsten, zegt het meest over de financiële vermogenspositie van een gemeente. De netto schuldquote geeft aan of een gemeente investeringsruimte heeft of juist op zijn tellen moet passen. Als de netto schuldquote de 100% passeert, springt het licht op oranje. Bij een netto schuldquote boven de 130% springt het licht voor de gemeente op rood …

(Bronnen: In het Nieuws, Wikipedia, Sleutelstad, Leidsch Dagblad, Gemeente Oegstgeest, VNG, Alle cijfers)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 05.10.2022

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag